Vlaanderen trekt kaart milieuvriendelijke energie

Zaterdag 21 juli. De superministerraad van de Vlaamse regering raakt het eens over heel wat nieuwe milieu- en energiemaatregelen in het Vlaamse klimaat- en energieplan. De focus ligt op groene warmte. Vanaf 2021 moeten fossiele brandstoffen zoals mazout en gas zoveel mogelijk plaats ruimen voor milieuvriendelijke alternatieven: warmtepompen, zonneboilers en installaties op biomassa.

31,3 % energie besparen
Woningen moeten tegen 2030 maar liefst 31,3 % energie besparen. Daarom wil de Vlaamse regering afstappen van fossiele brandstoffen. En wil ze stookolieketels vervangen door vormen van hernieuwbare energie. Een totaalverbod kan pas vanaf 2035 via het federale energiepact. De plaatsing van nieuwe stookolieketels bij nieuwbouw en ingrijpende renovaties wordt al onmogelijk vanaf 2021. Nieuwe verkavelingen mogen zich ook niet meer aansluiten op het aardgasnet.

Premie voor warmtepompboiler
Er zijn gelukkig voldoende groene alternatieven voorhanden. Zoals verwarmen met warmtepompen of een aansluiting op een lokaal warmtenet. Voor een warmtepompboiler voorziet de regering een premie van 400 euro. Die regeling dooft uit tegen 2024.

Meer warmtepompen en zonneboilers
Koop of erf je een huis dat niet aan de jongste energienormen voldoet? Dan hangen er voortaan zes strenge milieu- en energiebesparende maatregelen boven je hoofd: dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, superisolerend glas, een condensatieketel van hoogstens 15 jaar oud en/of een warmtepomp- of zonneboiler. Drie ervan moet je binnen 5 jaar uitvoeren. Op die manier schat de regering dat er vanaf 2021 alleen al in Vlaanderen elk jaar 10.000 zonneboilers en 8650 warmtepompen bijkomen.

Ecogy warmtepompen

Inzetten op moderne kachels
Oude houtkachels stoten te veel fijnstof uit: dat is bekend. Daarom voorziet de Vlaamse regering ook een premie om oude kachels te vervangen door nieuwe, minder vervuilende modellen. De juiste pellet- en houtkachels en haarden voldoen nu eenmaal aan de strengste Europese normen.

Ecogy pellet- en houtkachels

Een goede zaak
Ecogy is erg tevreden met de beslissingen van de Vlaamse regering om groene warmte duurzaam te verankeren. De toekomst van onze planeet vraagt om dergelijke maatregelen. Bij Ecogy zijn we nu al klaar om aan de stijgende vraag naar milieuvriendelijke verwarmingsoplossingen te voldoen. Of het nu gaat om kachels met pellets of hout, hydrokachels en -haarden, warmtepompen, thermodynamische boilers of hybride systemen met biomassa …

Ons volledige aanbod